ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Α) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Ηλεκτρολογικός τομέας λειτουργεί εδώ και 30 πλέον χρόνια με απόλυτη επιτυχία στα Τεχνικά Λύκεια του Μεσολογγίου, Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ), Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΤΕΛ), Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) και -πρόσφατα- Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
Είναι γεγονός ότι απόφοιτοι του τομέα Ηλεκτρολόγων απορροφούνται αμέσως από την αγορά εργασίας.

  • Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ του Ηλεκτρολογικού τομέα μπορούν να αποκτήσουν την Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη Κτιρίων από το Υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ συμπληρώνοντας μόνο 18 μήνες (δηλ 450 Ημερομίσθια) υπηρεσίας ως εργαζόμενοι στην ειδικότητα τους, παίρνουν Αδεια Ηλεκτροτεχνίτη
  • Η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη Κτιρίων είναι αναγνωρισμένη και από την ΔΕΗ κι έτσι οι απόφοιτοι Γ´ τάξης ΕΠΑΛ μπορούν να δουλέψουν σε δική τους ή σε ξένη επιχείρηση σαν Ηλεκτρολόγοι και να είναι υπεύθυνοι για μελέτες και κατασκευές νόμιμα.
  • Γνωρίζουμε επίσης ότι για την συντήρηση Ξενοδοχειακών Εγκαταστάσεων απαραίτητη είναι η πλήρης γνώση των Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων οι οποίες αποτελούν το 80% μέσα σε τέτοιους χώρους. Αναγκαίο κριτήριο για την επιλογή Συντηρητών σε μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες, είναι το πτυχίο Ηλεκτρολόγου και η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος των αποφοίτων Ηλεκτρολογικού τομέα των ΕΠΑΛ.

Οι συντηρητές και οι αρχισυντηρητές των ξενοδοχειακών μονάδων, εργαζόμενοι που έχουν μεγάλες αποδοχές, έχουν και τεράστια ευθύνη για την σωστή λειτουργία όλων των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων στην Κουζίνα, στα Πλυντήρια, στο Μηχανοστάσιο Πισίνας, Μηχανοστάσιο Πυρασφάλειας, στους Καυστήρες κλπ.
Σημειωτέον ότι σε τυχόν ατύχημα που θα συμβεί στην Ξενοδοχειακή Μονάδα (που συχνά είναι Ηλεκτρικής Φύσεως) αν ο συντηρητής δεν έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ως Ηλεκτρολόγος, υπεύθυνος θεωρείται ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει σοβαρότατες ποινικές κυρώσεις.

Ακόμα θα ήταν σωστό να αναφερθούμε στην λειτουργία του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου ΣΕΚ Μεσολογγίου, στο χώρο του οποίου συγκεντρώνονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ και της ΕΠΑΣ για την εκτέλεση των Εργαστηριακών Ασκήσεων. Η ολοκληρωμένη μόρφωση και η σωστή οργάνωση των υπευθύνων καθηγητών Εργαστηρίων Ειδικότητας Ηλεκτρολόγων, δίνει στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο τους.

Να τονίσουμε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με Βιομηχανίες και εταιρείες από της οποίες προμηθευόμαστε Ηλεκτρικά είδη και εξαρτήματα εξοπλισμού (PLC, Inverter, Αισθητήρες, Πνευματικά, κλπ) που θα χρησιμοποιηθούν στους αυτοματισμούς, καθώς και συγγράμματα με τα οποία οι μαθητές έρχονται σε άμεση επαφή και γνώση. Έτσι η μετέπειτα απορρόφηση τους από τις δείνα βιομηχανίες και η προσαρμογή τους σε αυτές γίνεται ευκολότερη.

Συμπεραίνοντας θα λέγαμε ότι ο Ηλεκτρολογικός τομέας των ΕΠΑΛ είναι σημαντικότατος και αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Βιομηχανίας το οποίο εκδίδει τις Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος. Έτσι οι απόφοιτοι των ΤΕΕ αναλαμβάνουν υπεύθυνα πληθώρα Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων σε Καταστήματα, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, Μπαρ, Πολυκατοικίες, και καταλαμβάνουν καλές θέσεις σε μεγάλες αντιπροσωπείες Αυτοκινήτων. Ο κάθε Ηλεκτρολόγος επομένως είναι υπεύθυνος τόσο για την μελέτη, κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών όσο και για την Ηλεκτροδότησή τους με υπογραφή του ιδίου και θεώρηση από το σύλλογo των Ηλεκτρολόγων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ των ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ


Οι απόφοιτοι του Ηλεκτρολογικού Τομέα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις και τις προϋποθέσεις που ορίζει, μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικές άδειες, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Ειδικότητα: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Το Π.Δ. υπ αριθμό 41/18-1-88 (ΦΕΚ 16/Α΄/29-1-88) καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ) και Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ), των Ηλεκτρολόγων.
Με το υπ αριθμό πρωτ. Ε/21646/17-9-1999 έγγραφο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και με δημοσίευση του νόμου Ν. 2640/98 (Φ.Ε.Κ. Α΄/206/3-9-98) καταργήθηκαν οι ΤΕΣ και τα ΤΕΛ και αντικαταστάθηκαν από τα ΤΕΕ.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση: 81646/Δ4 τα ΤΕΕ αντικαταστάθηκαν από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ...

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στους αποφοίτους του Ηλεκτρολογικού τομέα των ΕΠΑΛ θα χορηγούνται Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος σύμφωνα με το ίδιο Π.Δ. 41/88 και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως αυτό ορίζει.

Σύμφωνα λοιπόν με το Π.Δ. 41/88 οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ του Ηλεκτρολογικού τομέα της ειδικότητας "Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων" χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς εξετάσεις, αποκτούν τις παρακάτω Αδειες Ηλεκτροτεχνίτη από το Υπουργείο Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας :

Αδειες Ηλεκτροτεχνίτη:

  1. Ειδικότητας Φωτισμού
  2. Ειδικότητας Κίνησης
  3. Ειδικότητας Ανελκυστήρων, με συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας τους
  4. Ειδικότητας Υποσταθμών Εναέριων και Υπόγειων Δικτύων.
  • Οι παραπάνω άδειες δεν δίνουν το δικαίωμα αυτοτελούς εργασίας. Είναι οι πρώτες άδειες που παρέχουν απλώς το δικαίωμα να δουλέψει κάποιος σαν ειδικευμένος τεχνίτης υπό την εποπτεία και ευθύνη αδειούχου εγκαταστάτη.
  • Μετά από τις παραπάνω άδειες και συμπληρώνοντας προϋπηρεσία μόνο 18 μήνες, δηλαδή 450 Ημερομίσθια (επαληθεύεται με τα ένσημα του ΙΚΑ) σε μία ή περισσότερες ηλεκτρολογικές ειδικότητες των κατεχόμενων αδειών τεχνίτη, μπορεί πλέον να πάρει τις πρώτες Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος «Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων Κτιρίων» ισχύος 25 KW.

    (Η απαιτούμενη προϋπηρεσία μπορεί να αποκτηθεί πριν ή και μετά τη λήψη του πτυχίου ΕΠΑΛ και τα ένσημα να έχουν περαστεί μετά το 15° έτος τις ηλικίας τους).

  • Η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος για τους Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάσεων Κτιρίων είναι αναγνωρισμένη και από την ΔΕΗ.
    (Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ επιβάλλει για την ηλεκτροδότηση κάθε ακινήτου υπογραφή και θεώρηση από τον τοπικό σύλλογο των Ηλεκτρολόγων).
  • Οι Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να δουλέψουν σε δική τους επιχείρηση, σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ή σε ξένη επιχείρηση, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και να είναι υπεύθυνοι για μελέτες, κατασκευές, συντήρηση, επισκευή και έλεγχο της εγκατεστημένης ισχύος ενός κτιρίου που έχουν την δυνατότητα να επιβλέπουν.
  • Μπορούν να εγγραφούν σε τοπικούς συλλόγους Ηλεκτρολόγων, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν μέρισμα επί του συνόλου των Ηλεκτροδοτήσεων που έχουν θεωρηθεί εκ μέρους τους για την ΔΕΗ.
  • Οι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να αποκτήσουν σταδιακά και μεγαλύτερες Αδειες, που μπορούν να φτάσουν τα 40, 75, 100 KW, με την πάροδο του χρόνου και με την συνεχή εργασία στον συγκεκριμένο τομέα.
Ηλεκτρική εγκατάσταση κτιρίων:
Μελέτη
Κατασκευή
Συντήρηση
Επισκευή
Έλεγχος


Ο Ηλεκτρολογικός Τομέας λειτουργεί:

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου ( πρωινό ωράριο ) με ειδικότητα:

Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων

Στην 1η ΕΠΑ.Σ. Μεσολογγίου ( απογευματινό ωράριο ) με ειδικότητα:

Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών

Η πρακτική εξάσκηση των μαθητών γίνεται στα ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ εργαστήρια του ηλεκτρολογικού τομέα του 1ου ΣΕΚ Μεσολογγίου:
Εργαστήριο Ηλεκτρολογίας (Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρικών Μετρήσεων)
Εργαστήριο Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Φωτισμού και Κίνησης)
Εργαστήριο Αυτοματισμών και Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου (Αυτοματισμών Διαχείρισης Κτιριακών Εγκαταστάσεων με B.M.S. ή INSTABUS & Αυτοματισμών - Τηλεχειρισμών Ηλεκτρικών Κινητήρων και Αντλιών)

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΠΑ.Λ. - 1η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ Α.Ε.Ι. & Α.Τ.Ε.Ι.

ΕΠΑ.Λ.

1Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ Α.Ε.Ι. & Α.Τ.Ε.Ι.

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
1. ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ &
2. ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1
«ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»
1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ
2. ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ
3. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
4. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
5. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Σ.Β.: 0,9)
6. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Μ.ΕΠ. ΜΕ Σ.Β.: 0,4)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 2
«ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»
1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ (Σ.Β.: 1,3)
2. ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (Σ.Β.: 0,7)
3. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
4. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
5. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
6. ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 3
«ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ»
1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ
2. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
3. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
4. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Σ.Β.: 0,4)
5. ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Μ.ΕΠ.)
a. ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι (Σ.Β.: 0,9)
b. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Σ.Β.: 1,3)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 4
«ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»
1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ (Σ.Β.: 1,3)
2. ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (Σ.Β.: 0,7)
3. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
4. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
5. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
6. ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 5
«ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»
1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ (Χ.Σ.Β.)
2. ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (Χ.Σ.Β.)
3. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (Χ.Σ.Β.)
4. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (Χ.Σ.Β.)
5. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Χ.Σ.Β.)
6. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (Μ.ΕΠ. ΜΕ Σ.Β.: 0,7)
7. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μ.ΕΠ. ΜΕ Σ.Β.: 1,3)

Δεν υπάρχουν σχόλια: