ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Α) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Ηλεκτρολογικός τομέας λειτουργεί εδώ και 30 πλέον χρόνια με απόλυτη επιτυχία στα Τεχνικά Λύκεια του Μεσολογγίου, Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ), Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΤΕΛ), Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) και -πρόσφατα- Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
Είναι γεγονός ότι απόφοιτοι του τομέα Ηλεκτρολόγων απορροφούνται αμέσως από την αγορά εργασίας.

  • Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ του Ηλεκτρολογικού τομέα μπορούν να αποκτήσουν την Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη Κτιρίων από το Υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ συμπληρώνοντας μόνο 18 μήνες (δηλ 450 Ημερομίσθια) υπηρεσίας ως εργαζόμενοι στην ειδικότητα τους, παίρνουν Αδεια Ηλεκτροτεχνίτη
  • Η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη Κτιρίων είναι αναγνωρισμένη και από την ΔΕΗ κι έτσι οι απόφοιτοι Γ´ τάξης ΕΠΑΛ μπορούν να δουλέψουν σε δική τους ή σε ξένη επιχείρηση σαν Ηλεκτρολόγοι και να είναι υπεύθυνοι για μελέτες και κατασκευές νόμιμα.
  • Γνωρίζουμε επίσης ότι για την συντήρηση Ξενοδοχειακών Εγκαταστάσεων απαραίτητη είναι η πλήρης γνώση των Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων οι οποίες αποτελούν το 80% μέσα σε τέτοιους χώρους. Αναγκαίο κριτήριο για την επιλογή Συντηρητών σε μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες, είναι το πτυχίο Ηλεκτρολόγου και η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος των αποφοίτων Ηλεκτρολογικού τομέα των ΕΠΑΛ.

Οι συντηρητές και οι αρχισυντηρητές των ξενοδοχειακών μονάδων, εργαζόμενοι που έχουν μεγάλες αποδοχές, έχουν και τεράστια ευθύνη για την σωστή λειτουργία όλων των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων στην Κουζίνα, στα Πλυντήρια, στο Μηχανοστάσιο Πισίνας, Μηχανοστάσιο Πυρασφάλειας, στους Καυστήρες κλπ.
Σημειωτέον ότι σε τυχόν ατύχημα που θα συμβεί στην Ξενοδοχειακή Μονάδα (που συχνά είναι Ηλεκτρικής Φύσεως) αν ο συντηρητής δεν έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ως Ηλεκτρολόγος, υπεύθυνος θεωρείται ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει σοβαρότατες ποινικές κυρώσεις.

Ακόμα θα ήταν σωστό να αναφερθούμε στην λειτουργία του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου ΣΕΚ Μεσολογγίου, στο χώρο του οποίου συγκεντρώνονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ και της ΕΠΑΣ για την εκτέλεση των Εργαστηριακών Ασκήσεων. Η ολοκληρωμένη μόρφωση και η σωστή οργάνωση των υπευθύνων καθηγητών Εργαστηρίων Ειδικότητας Ηλεκτρολόγων, δίνει στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο τους.

Να τονίσουμε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με Βιομηχανίες και εταιρείες από της οποίες προμηθευόμαστε Ηλεκτρικά είδη και εξαρτήματα εξοπλισμού (PLC, Inverter, Αισθητήρες, Πνευματικά, κλπ) που θα χρησιμοποιηθούν στους αυτοματισμούς, καθώς και συγγράμματα με τα οποία οι μαθητές έρχονται σε άμεση επαφή και γνώση. Έτσι η μετέπειτα απορρόφηση τους από τις δείνα βιομηχανίες και η προσαρμογή τους σε αυτές γίνεται ευκολότερη.

Συμπεραίνοντας θα λέγαμε ότι ο Ηλεκτρολογικός τομέας των ΕΠΑΛ είναι σημαντικότατος και αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Βιομηχανίας το οποίο εκδίδει τις Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος. Έτσι οι απόφοιτοι των ΤΕΕ αναλαμβάνουν υπεύθυνα πληθώρα Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων σε Καταστήματα, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, Μπαρ, Πολυκατοικίες, και καταλαμβάνουν καλές θέσεις σε μεγάλες αντιπροσωπείες Αυτοκινήτων. Ο κάθε Ηλεκτρολόγος επομένως είναι υπεύθυνος τόσο για την μελέτη, κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών όσο και για την Ηλεκτροδότησή τους με υπογραφή του ιδίου και θεώρηση από το σύλλογo των Ηλεκτρολόγων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ των ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ


Οι απόφοιτοι του Ηλεκτρολογικού Τομέα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις και τις προϋποθέσεις που ορίζει, μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικές άδειες, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Ειδικότητα: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Το Π.Δ. υπ αριθμό 41/18-1-88 (ΦΕΚ 16/Α΄/29-1-88) καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ) και Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ), των Ηλεκτρολόγων.
Με το υπ αριθμό πρωτ. Ε/21646/17-9-1999 έγγραφο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και με δημοσίευση του νόμου Ν. 2640/98 (Φ.Ε.Κ. Α΄/206/3-9-98) καταργήθηκαν οι ΤΕΣ και τα ΤΕΛ και αντικαταστάθηκαν από τα ΤΕΕ.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση: 81646/Δ4 τα ΤΕΕ αντικαταστάθηκαν από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ...

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στους αποφοίτους του Ηλεκτρολογικού τομέα των ΕΠΑΛ θα χορηγούνται Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος σύμφωνα με το ίδιο Π.Δ. 41/88 και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως αυτό ορίζει.

Σύμφωνα λοιπόν με το Π.Δ. 41/88 οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ του Ηλεκτρολογικού τομέα της ειδικότητας "Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων" χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς εξετάσεις, αποκτούν τις παρακάτω Αδειες Ηλεκτροτεχνίτη από το Υπουργείο Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας :

Αδειες Ηλεκτροτεχνίτη:

  1. Ειδικότητας Φωτισμού
  2. Ειδικότητας Κίνησης
  3. Ειδικότητας Ανελκυστήρων, με συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας τους
  4. Ειδικότητας Υποσταθμών Εναέριων και Υπόγειων Δικτύων.
  • Οι παραπάνω άδειες δεν δίνουν το δικαίωμα αυτοτελούς εργασίας. Είναι οι πρώτες άδειες που παρέχουν απλώς το δικαίωμα να δουλέψει κάποιος σαν ειδικευμένος τεχνίτης υπό την εποπτεία και ευθύνη αδειούχου εγκαταστάτη.
  • Μετά από τις παραπάνω άδειες και συμπληρώνοντας προϋπηρεσία μόνο 18 μήνες, δηλαδή 450 Ημερομίσθια (επαληθεύεται με τα ένσημα του ΙΚΑ) σε μία ή περισσότερες ηλεκτρολογικές ειδικότητες των κατεχόμενων αδειών τεχνίτη, μπορεί πλέον να πάρει τις πρώτες Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος «Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων Κτιρίων» ισχύος 25 KW.

    (Η απαιτούμενη προϋπηρεσία μπορεί να αποκτηθεί πριν ή και μετά τη λήψη του πτυχίου ΕΠΑΛ και τα ένσημα να έχουν περαστεί μετά το 15° έτος τις ηλικίας τους).

  • Η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος για τους Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάσεων Κτιρίων είναι αναγνωρισμένη και από την ΔΕΗ.
    (Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ επιβάλλει για την ηλεκτροδότηση κάθε ακινήτου υπογραφή και θεώρηση από τον τοπικό σύλλογο των Ηλεκτρολόγων).
  • Οι Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να δουλέψουν σε δική τους επιχείρηση, σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ή σε ξένη επιχείρηση, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και να είναι υπεύθυνοι για μελέτες, κατασκευές, συντήρηση, επισκευή και έλεγχο της εγκατεστημένης ισχύος ενός κτιρίου που έχουν την δυνατότητα να επιβλέπουν.
  • Μπορούν να εγγραφούν σε τοπικούς συλλόγους Ηλεκτρολόγων, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν μέρισμα επί του συνόλου των Ηλεκτροδοτήσεων που έχουν θεωρηθεί εκ μέρους τους για την ΔΕΗ.
  • Οι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να αποκτήσουν σταδιακά και μεγαλύτερες Αδειες, που μπορούν να φτάσουν τα 40, 75, 100 KW, με την πάροδο του χρόνου και με την συνεχή εργασία στον συγκεκριμένο τομέα.
Ηλεκτρική εγκατάσταση κτιρίων:
Μελέτη
Κατασκευή
Συντήρηση
Επισκευή
Έλεγχος


Ο Ηλεκτρολογικός Τομέας λειτουργεί:

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου ( πρωινό ωράριο ) με ειδικότητα:

Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων

Στην 1η ΕΠΑ.Σ. Μεσολογγίου ( απογευματινό ωράριο ) με ειδικότητα:

Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών

Η πρακτική εξάσκηση των μαθητών γίνεται στα ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ εργαστήρια του ηλεκτρολογικού τομέα του 1ου ΣΕΚ Μεσολογγίου:
Εργαστήριο Ηλεκτρολογίας (Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρικών Μετρήσεων)
Εργαστήριο Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Φωτισμού και Κίνησης)
Εργαστήριο Αυτοματισμών και Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου (Αυτοματισμών Διαχείρισης Κτιριακών Εγκαταστάσεων με B.M.S. ή INSTABUS & Αυτοματισμών - Τηλεχειρισμών Ηλεκτρικών Κινητήρων και Αντλιών)

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ (20 ΕΩΣ 30/06/08) ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

1ο ΕΠΑ.Λ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

Η οικονομία της χώρας μας στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανική – βιοτεχνική παραγωγή, στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις μεταφορές, στη γεωργία και στις υπηρεσίες. Είναι οι τομείς όπου η νέα γενιά μπορεί να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά.
Έχοντας τα πιο πάνω ως δεδομένα, θεωρούμε ότι:
Το ΕΠΑ.Λ , όπως αναδιαρθρώνεται και αναβαθμίζεται σήμερα η επαγγελματική εκπαίδευση, παρέχει στη νέα γενιά μια καλύτερη προοπτική για επαγγελματική δράση σε όλους τους τομείς.
Το ΕΠΑ.Λ παρέχει γενική μόρφωση, επαγγελματική εκπαίδευση και επαγγελματική επάρκεια σε συγκεκριμένο επάγγελμα.
Το ΕΠΑ.Λ παρέχει στους αποφοίτους τη δυνατότητα απόκτησης επιπλέον εξειδίκευσης στο ΙΕΚ με φοίτηση ενός μόνο εξαμήνου (για τους απόφοιτους Γενικού Λυκείου απαιτούνται 4 εξάμηνα).

Τίτλοι Σπουδών
Το ΕΠΑ.Λ χορηγεί δύο τίτλους σπουδών:
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ, όμοιο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.)
ΚΑΙ
ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3 , αναγνωρισμένο σ΄ όλες τις χώρες της Ε.Ε., με το οποίο εξασφαλίζεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ).

Το ΕΠΑ.Λ είναι απολύτως ισότιμο με το Γενικό Λύκειο, τόσο στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και στην πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι τελειόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εξετάζονται σε θέματα κοινά στα μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ τα μαθήματα επιλογής (ειδικότητας) είναι από τα μαθήματα επαγγελματικής παιδείας που διδάσκονται στα ΕΠΑ.Λ.
Αναλυτικά εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα εξής:
Για πρόσβαση σε Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Α.Τ.Ε.Ι. : ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ( ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ)
Για πρόσβαση ΜΟΝΟ σε Α.Τ.Ε.Ι. : ΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ( ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ)


Το 1ο ΕΠΑ.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (πρώην 1ο Τ.Ε.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) θα λειτουργήσει το επόμενο Σχολικό Έτος 2008 – 2009 με τους εξής τομείς και ειδικότητες :
ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
1. Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού
ΤΟΜΕΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
1. Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου
ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
1. Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων
ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
1. Σχεδιαστών Δομικών Έργων
ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
1. Υποστήριξης Συστημάτων, Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ
ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
1. Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
1. Βοηθών Νοσηλευτών
2. Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων
3. Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων

Για Πληροφορίες – Εγγραφές:
1ο ΕΠΑ.Λ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (πρώην 1o ΤΕΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) ΤΕΡΜΑ Σ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΛ.:263102877, ΦΑΞ: 26310254586
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: